Ken je dat? Monsters in je hoofd? Waarschijnlijk denk je niet meteen aan monsters als je dit leest, maar je kunt ze gaan zien als een soort monsters. Het zijn de negatieve gedachten, de negatieve oordelen en opvattingen in ons hoofd. Deze negatieve gedachten zetten ons in de angst, je gaat vermijden wat je graag zou willen. Je blijft steken, zou wel willen maar durft vaak niet. Onbewust zijn het de monsters die je bepalen. De monsters halen je telkens weer naar beneden en leggen de regels op waaraan jij niet kan voldoen. Deze monsters groeien naarmate jij er meer naar gaat luisteren. In het begin gaat het misschien over een gezonde spanning zoals een presentatie geven. Bij een overvloed aan monsters durf je de deur niet meer uit en blijven alleen jij en de monsters over. 

In de cursus leer je hierbij stil te staan. Niet om in gevecht te gaan met deze monsters (want dat is een strijd die niet te winnen valt), maar er gewoonweg niet meer zoveel naar te luisteren. Het gaat om te leren toe te laten, accepteren, niet negatief oordelen. Jezelf als oké te zien en dat je het graag wilt en probeert. Ook al is er spanning, jij gaat bepalen wat je wilt. Deze aanpak valt deels onder de noemer ‘mindfulness‘ en door middel van training brengt dit rust en respect voor jou en je omgeving.  

Mindfulness kan je helpen te herkennen wat zich voordoet in je hoofd en lichaam. Het helpt op te merken en weer los te laten. Je gaat zelf bepalen door op te merken wat zich allemaal aan negatieve gedachten voordoen in je hoofd en door deze achter je te laten. Mindfulness helpt je ook prima om het gevecht waar je in kunt zitten op te merken en weer los te laten.