
Mijn aanpak is misschien niet wat je verwacht of gewend bent. Het is niet direct gericht op de klachten en dat deze snel weggenomen moeten worden. Het is dan ook niet gericht op het vaststellen van een diagnose en een protocollaire behandeling, die veelal gericht is op de klachten en wat er allemaal is gebeurd. Nee, ik heb geleerd om dit los te laten en direct in het eerste contact aan de slag te gaan met dat je wel oké bent. Je bent veel meer dan de klacht die je de hele dag bezig kan houden en waarmee je in gevecht bent. In mijn aanpak die zeker provocerend is en uitdagend, gaan we direct ruimte maken voor wat er nu echt speelt. Je wordt direct stilgezet en leert toe te laten en te onderkennen van dat wat er is. Met de focus dat dit niet verkeerd is en er mag zijn. Dat is vaak al een hele geruststelling.
We gaan op zoek naar wie je bent en wilt zijn, naar je eigenbepaling en naar je krachten. We gaan hiernaar op zoek, omdat je het zelf vaak kwijt bent geraakt.
Dat vraagt om een uitdagende aanpak, individueel of in groepsverband. In de groep ervaar je snel dat je oké bent, en vooral dat je niet de enige bent. Je leert veel negatieve patronen/monsters te herkennen en deze los te laten. Al snel zie je dat veel weerstanden in je zitten die veranderingen in de weg staan. Maar dat betekent niet dat jij die weerstanden bent, maar dat deze zich hebben ontwikkeld door omstandigheden. Door de groep ontdek je verbondenheid waar een grote kracht vanuit gaat. Door deze verbondenheid zie je, dat je niet alleen bent en dat je ook niet hoeft te veranderen. Daardoor leer jij jezelf weer positief te zien.
In mijn benadering gebeurt veel wat je niet verwacht had. We zitten naar mijn mening te veel vast in verwachtingen en proberen middels protocollen en stoornisgerichte behandelingen problemen weg te nemen. Het mag er namelijk niet zijn.
Veel mensen, die deze gerichte behandelingen hebben ondergaan en daar niet echt baat bij hebben gehad, ervaren mijn aanpak, en vooral de groepsgerichte aanpak, als zeer bevrijdend. Indirect door acceptatie verminderen veel klachten vanzelf. In mijn aanpak bestaat eigenlijk geen protocol. Je bent er of met anderen, je wordt uitgedaagd, je hoeft niets te vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt of wat je problemen zijn. Nee, je leert je bewust te worden van wat er allemaal in je hoofd zit, op te merken, los te laten en mild te zijn. Er ontstaat verbondenheid met jezelf en anderen.
Veel mensen geven terug dat dit echt een benadering is die ze niet eerder hebben gehad en dat deze aanpak zeer verfrissend is en rust/ acceptatie geeft. Mensen ervaren dat ze oké zijn, er wel mogen zijn en dat ze in hun kracht komen. Je krijgt de keuze om die dingen te doen die bij je passen.