In mijn aanpak word je stilgezet bij hoe allerlei onbewuste opvattingen je weg bepalen. Echter, in je leven kom je iedere dag dingen tegen die jouw leven in de weg staan. Hiermee kun je in gevecht komen.

We hebben zo onze opvattingen geleerd, maar werken die wel? Kom je daardoor niet dagelijks in gevecht met van alles en leidt het tot de weg die jij wilt bewandelen? We willen alles onder controle hebben, door alles te plannen, resultaatgericht te werken en ons aan alle regels te houden. Maar wat doet dat met je en wil je dat eigenlijk wel? Raak je de weg kwijt als het anders gaat of kun je accepteren dat het anders mag gaan als dat beter bij je past?

Een jonge vrouw van 18 jaar op het VWO vertelde mij dat ze allemaal hoge cijfers had gehaald. De toetsweek leek zeer geslaagd, maar ze gaf ook aan, dat dit heel veel van haar gevraagd had en dat het met haar niet goed ging. Ze ging gebukt onder de hoge druk en stress die het allemaal met zich mee had gebracht. Ze voelde zich alleen, kon niet blij zijn met de resultaten. Regelmatig hoefde het niet meer voor haar. Kortom, haar route was bepaald, ze moest voldoen aan en deed het ook, maar ze was wel diep ongelukkig. Dat had met heel veel andere zaken te maken die ze allemaal weg stopte en compenseerde met goede resultaten.

Gelukkig kwamen we daar snel over in gesprek, niet over de resultaten maar wat het allemaal van haar vroeg, hoe dit voor haar was en dit begrip deed haar goed.

Dit thema, dat een vast onderdeel is, kan je leren om veel zaken waar je vast in loopt anders te bekijken en kan  ruimte geven voor meer in het hier en nu te leven en los te laten. Hiermee kom je als het ware uit je eigen gevang; velen voelen dat als zeer bevrijdend.