Inmiddels ben ik gaan zien dat veel mensen geen keuze durven te maken. Dit zit wel steeds in je hoofd. Je voelt je al lange tijd niet happy, wilt eigenlijk wat anders gaan doen of op bepaalde domeinen. Het drukt al een langere tijd op je en je kunt er wakker van liggen. Steeds gaan de wensen gecombineerd met een mits of een maar. Dit komt door de monsters waardoor er onbewust geen keuze gemaakt wordt. 

Je wilt graag een nieuwe uitdaging aangaan, maar het monster in je zegt dat alles onder controle moet blijven en dat vooraf zeker moet zijn hoe een keuze gaat uitpakken. Dat maakt dat je blijft zitten. Je rijdt rondjes op de rotonde en dat voelt al een langere tijd niet goed. Je wilt wel wat anders maar steeds blijf je rondrijden, omdat je bij iedere afslag in de twijfel schiet. 

Iedere dag dezelfde rit rijden maakt het leven saai en onbevredigend. De mooiste herinneringen aan een wandeling zijn die toen je de weg kwijt raakte. Deze dilemma’s staan bij mijn aanpak centraal. Kiezen bestaat niet uit het vooraf bepalen waar je uitkomt, want dat maakt het voorspelbaar. De kracht ligt in het kiezen vanuit waarden. Hierdoor ontstaat een keuze die goed is, ongeacht hoe die uitpakt. Door de ontdekkingsreis van het zoeken naar de waarden die voor jou belangrijk zijn, word je je bewust van je controlegedrag. Zo leer je los te laten. Wanneer je een keuze hebt gemaakt, kan je eindelijk een afslag maken op de rotonde.